Je eigen pluktuin creëren begint met zaaien. Zaaien is niets meer of minder dan zaadjes in de aarde doen, zorgen voor vocht, licht en warmte en het moeilijkste gedeelte: geduld op zien te brengen tot ze gaan groeien. Een simpele handeling waar een mooie belofte in schuilt. Ieder zaadje is in potentie een hele plant waar je iets moois en/of lekkers van kunt plukken. Bloemen, groente, vruchten, het begint allemaal met dat ene zaadje.
In mijn eigen pluktuin werk ik veel met eenjarigen. Dit zijn bloemsoorten die in slechts één jaar de hele cyclus van zaad tot zaad doormaken. Het begint met het ene zaadje dat jij in de aarde doet, waar een mooie plant uit groeit. Enkele maanden later oogst jij de bloemen en zodra we richting het einde van het bloeiseizoen gaat maakt de plant weer zaden aan. Die zaden kan je oogsten en het volgende jaar opnieuw zaaien. Een indrukwekkende prestatie in slechts een paar maanden, vind je ook niet?!
Zaaien kan op verschillende manieren: voorzaaien, en direct in de volle grond.
Het voordeel van voorzaaien is dat je eerder in het jaar kan beginnen met zaaien dan wanneer je direct in de volle grond zaait. Je plant gaat al lekker beginnen met groeien en jij kan hierdoor weken eerder genieten van de bloei. Je zet namelijk half mei een plantje buiten dat al bijna 2 maanden oud is, in plaats van dat je op dat moment een zaadje in de grond doet. Een bijkomend voordeel van een groter plantje in de grond zetten is dat je minder last hebt van muizen en slakken die je zaden of je planten opeten.
Daarnaast is het heel fijn op deze manier controle te hebben over je plantjes, soorten en de hoeveelheid. Op het moment dat je je planten voorzaait kies je zelf hoeveel zaadjes je plant en welke soorten & kleuren. Op het moment dat zaadjes niet opkomen (en je dus minder planten krijgt dan je hoopte) ben je vaak nog ruim op tijd om bij te zaaien. Ik geef vaak het advies 20% meer te zaaien dan je planten nodig hebt, want er is altijd een marge van zaadjes die niet opkomen of plantjes die alsnog doodgaan. Dat gebeurt iedereen, dus als dit bij jou het geval is ligt het echt niet aan jouw groene vingers. En als toch alles opkomt en het overleefd heb je lekker wat plantjes om weg te geven, daar wordt iedereen blij van. Ook kan je bij het uitplanten zorgen dat de plantjes op de juiste afstand van elkaar staan en iedereen genoeg ruimte heeft om tot bloei te komen.
Redenen om direct in de volle grond te zaaien zijn er natuurlijk ook.
Direct in de volle grond zaaien scheelt werk, want je bent niet met potjes en gieters in de weer en hoeft er thuis geen vensterbanken voor vrij te maken. Maar het is ook een stuk minder makkelijk te controleren. Want tijdens het zaaien in de grond maak je vaak ook onkruidzaden ‘wakker’, tijdens het water geven kunnen de zaden wegspoelen en dan zijn er nog een boel insecten, vogels en muisjes die jouw zaadjes ook wel lekker vinden.. dus als er niks opkomt heb je eigenlijk geen idee hoe dat nou komt. Toch wil ik je niet ontmoedigen om dit ook eens te proberen, want als het wél lukt heb je op een super makkelijke manier heel veel bloemen om van te plukken. En het is ook fijn dat je het op deze manier iets meer aan de natuur overlaat. De zaden zullen ontkiemen op het moment dat zij voelen dat hun ideale omstandigheden gekomen zijn, bijvoorbeeld qua (grond) temperatuur of daglengte (uren licht op een dag).
Ter illustratie, afgelopen jaar heb ik mijn korenbloemen zowel voorgezaaid, als direct in de volle grond. Ongeveer 3 weken na elkaar, in de hoop dat de bloei elkaar op zou volgen. Dus als de eerste (voorgezaaide) zaaisels uitgebloeid waren, zou de volgende zaai-ronde in bloei komen. Ook de direct gezaaide zaden kwamen grotendeels op en het grappige was dat die uiteindelijk even snel bloeide als mijn 3 weken eerder voorgezaaide exemplaren. Er was uiteindelijk helemaal geen onderscheid meer te maken. Experiment geslaagd! Je kunt altijd de helft van je zaden voorzaaien en de helft direct in de volle grond, om zelf te ervaren wat de verschillen zijn en welke methode het beste bij jouw manier van tuinieren past.
Comments